Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/2067/3113
Title: Caratterizzazione di metaboliti secondari presenti in varie specie di Cistus (fam. Cistaceae) in Sardegna
Other Titles: Characterization of secondary metabolities in various Cistus species (fam. Cistaceae) in Sardinia
Authors: Mastino, Patrizia Monica
Keywords: Cistus in Sardegna;Oli essenziali;Estratti fenolici;Attività antimicrobica;Cistus in Sardinia;Essential oils;Phenolic extracts;Antimicrobial activity;BIO/15
Issue Date: 3-May-2017
Publisher: Università degli studi della Tuscia - Viterbo
Series/Report no.: Tesi di dottorato di ricerca. 28. ciclo
Abstract: 
Il genere Cistus è presente in Sardegna con popolazioni di C. monspeliensis, C. salvifolius, C.
albidus e C. creticus con le sue sottospecie: C. creticus subsp. creticus, C. creticus subsp. corsicus e
C. creticus subsp. eriocephalus, ma non esistono studi sul genere Cistus presente in Sardegna e
sulla natura dei suoi metaboliti secondari.
Lo scopo di questa ricerca è la caratterizzazione dei metaboliti secondari presenti negli estratti di
diverse specie di Cisto sardo e di valutare l'attività antimicrobica. Il materiale vegetale è stato
estratto con la tecnica dell'idrodistillazione e diversi solventi tradizionali. La caratterizzazione
chimica è stata realizzata con GC/MS, HPLC-DAD-ESI-MS e CL-UHP-SM/SM. L'attività
antimicrobica è stata determinata come MIC con il metodo della macrodiluizione in agar. Gli oli
essentiali hanno mostrato l'esistenza di sei diversi profili e le tre sottospecie di C. creticus sono
qualitativamente simili. L'analisi di sette diversi oli essenziali di C.c. eriocephalus ha mostrato
interessanti caratteristiche e possono essere divisi in gruppi con differenti profili metabolici. Gli
estratti in solvente mostrano la presenza di numerosi composti fenolici e sono caratterizzati dai
derivati dell'acido rosmarinico e della quercitina. C. salvifolius si è rivelato il più ricco in composti
fenolici. Tutti gli estratti hanno dimostrato una buona attività antimicrobica verso i batteri Grampositivi.
Non è stata rilevata alcuna attività antifungina.

Cistus genus is present in Sardinia with populations of C. monspeliensis, C. salvifolius, C. creticus
subsp. eriocephalus, C. albidus, C. creticus subsp. creticus and C. creticus subsp. corsicus. No
chemical studies are currently being carried on Cistus species of Sardinia. The aim of this research
is to characterize the secondary metabolites in extracts of different species of Cistus in Sardinia and
to evaluate antimicrobial activity. The plants were extracted using hydro-distillation and several
traditional solvents and were characterized using GC/MS, HPLC-DAD-ESI-MS and CL-UHPSM/
SM. Antimicrobial activity was determined as MIC by using an agar macrodilution method.
The essential oils have shown six different characteristic profiles. The profiles of the three C.
creticus subspecies are similar, even if the relative percentage are quite different. The analysis of the
seven essential oils of C. c. eriocephalus show interesting characteristics and they would divided in
groups with different metabolic profiles. Among solvent extracts the obtained results allowed the
detection of several phenolic compounds.They are characterized by a hight percentage of
rosmarinic acid derivatives and of quercitin derivatives. C. salvifolius is quantitatively most rich of
phenolic compounds. The extracts exhibited any differences in their antimicrobial activities: Grampositive
bacteria are more sensitive to the Cistus extracts. Any noticeable action has been found
against Candida species.
Description: 
Dottorato di ricerca in Biotecnologie vegetali
URI: http://hdl.handle.net/2067/3113
Appears in Collections:Archivio delle tesi di dottorato di ricerca

Files in This Item:
File Description SizeFormat
pmmastino_tesid.pdf4.16 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record

Page view(s)

4
Last Week
0
Last month
0
checked on Oct 20, 2020

Download(s)

4
checked on Oct 20, 2020

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.