Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/2067/2921
Title: The effects of environmental factors on product quality of vegetable crops
Authors: Stefanoni, Walter
Keywords: Quality;Photovoltaic;Zeolite;LED;BLSS;oxVOC;Fructans;Qualità;Fotovoltaico;Fruttani;AGR/04
Issue Date: 7-Jul-2015
Publisher: Università degli studi della Tuscia - Viterbo
Series/Report no.: Tesi di dottorato di ricerca. 27. ciclo
Abstract: 
The need to transfer knowledge from science to industries with the aim to increase the quality of vegetables and fruits is a task that European governments seek to accomplish in different ways. Particularly, small medium and large companies are economically involved in research projects involving with both private and public research institutes to tightly focused research lines. In this Thesis physiological and qualitative response of relevant horticultural species are studied aiming to assess: a) the possibility to use transparent photovoltaic panels as shading tools for in greenhouses in sunny regions where high solar irradiance could jeopardize crops as tomato, spinach and rocket; b) the possibility to use clynoptilite and chabazite for cultivating rocket in fully controlled environments; c) the possibility to use the water condensate from the International Space Station for hydroponic cultivation of rocket in extra-terrestrial Bioregenerative Life Support Systems; d) the possibility to enhance carbohydrate content, particularly fructans, in cardoon biomass by long term acclimation to high ambient CO2

La necessità di trasferire le innovazioni dal mondo della ricerca alle industrie al fine di aumentare la qualità dei prodotti ortofrutticoli, è un problema generale che i governi dei paesi europei cercano di affrontare sotto diverse forme. In particolare, si tende a finanziare e coinvolgere piccole medie e grandi imprese in progetti svolti all’interno di istituti di ricerca privati e pubblici portando avanti linee di ricerca finalizzate ad obiettivi ben precisi. Nel presente documento si analizza la risposta fisiologica e la qualità di alcuni prodotti ortofrutticoli in seguito a trattamenti volti a valutare: a) possibilità di usare pannelli fotovoltaici trasparenti come strumento di ombreggiamento per le serre in quelle aree dove l’irraggiamento solare può causare danni a colture come pomodoro, spinacio e rucola; b) la possibilità di usare chabazite e clinoptilolite per le coltivazioni di rucola in ambiente totalmente controllato; c) la possibilità di utilizzare l’acqua del condensato della Stazione Spaziale Internazionale per la coltivazione di rucola in sistemi biorigenerativi per applicazioni extraterrestri di lungo termine; d) la possibilità di aumentale il contenuto di carboidrati, quali fruttani, in tessuti di cardo in seguito ad acclimatamento ad alta CO2.
Description: 
Dottorato di ricerca in Ortoflorofrutticoltura
URI: http://hdl.handle.net/2067/2921
Appears in Collections:Archivio delle tesi di dottorato di ricerca

Files in This Item:
File Description SizeFormat
wstefanoni_tesid.pdf2.57 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record

Page view(s)

1
Last Week
1
Last month
0
checked on Oct 30, 2020

Download(s)

1
checked on Oct 30, 2020

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons