Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/2067/2835
Title: Novel lager beer clarification and stabilisation process using ceramic tubular microfiltration membranes
Other Titles: Nuovo processo per chiarificare e stabilizzare la birra lager tramite membrane ceramiche tubolari di microfiltrazione
Authors: Cimini, Alessio
Keywords: CO2;Backflushing;Carbon Footprint;Ceramic tubular membranes;Lager beer;Clarification;Microfiltration;Stabilisation;Birra lager;Chiarificazione;Microfiltrazione;Membrane ceramiche;Flusso di permeazione;Impronta del carbonio;AGR/15
Issue Date: 30-May-2014
Publisher: Università degli studi della Tuscia - Viterbo
Series/Report no.: Tesi di dottorato di ricerca. 26. ciclo
Abstract: 
This PhD thesis dealt with the development of a novel combined system for lager beer clarification and stabilization using ceramic tubular microfiltration membranes to avoid the safety and environmental problems associated with the use and disposal of conventional filter-aids and to minimise the environmental impact of the current industrial beer downstream processing. The optimal operating conditions for this system were assessed on a bench-top plant, appropriately designed. The data obtained allowed the determination of the the predominant fouling mechanism and its reduction through appropriate centrifugal and enzymatic pretreatments on rough beer. The assessment of the operating cost of this novel procedure, as well as its environmental impact on climate change, was finally carried out by referring to an industrial brewery capacity.

Questa tesi di dottorato ha riguardato lo sviluppo di un nuovo sistema per chiarificare e stabilizzare la birra lager, che prevede l’impiego di membrane tubolari ceramiche sia per evitare i problemi ambientali e di sicurezza associati all’uso ed allo smaltimento di farine fossili, sia per ridurre l’impatto ambientale dei processi industriali di finitura della birra. Le condizioni operative ottimali per questo sistema sono state determinate in un impianto da banco specificatamente progettato.
I risultati ottenuti hanno permesso di determinare e minimizzare il prevalente meccanismo di sporcamento, utilizzando opportuni pretrattamenti (centrifugazione e trattamento enzimatico) sulla birra torbida, si sono studiati anche i costi operativi e l’impatto ambientale per un ipotetico impianto di chirificazione e stabilizzazione di birra lager industriale
Description: 
Dottorato di ricerca in Biotecnologie degli alimenti
URI: http://hdl.handle.net/2067/2835
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