Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/2067/2555
Title: Phytoestrogens: characterization and biological effects
Other Titles: Fitoestrogeni : caratterizzazione ed effetti biologici
Authors: Ricci, Silvia
Keywords: Phytoestrogens;Lignans;Buck wheat;Fitoestrogeni;Lignani;Grano saraceno
Issue Date: 29-Mar-2012
Publisher: Università degli studi della Tuscia - Viterbo
Series/Report no.: Tesi di dottorato in Biotecnologia degli alimenti 24. ciclo
Abstract: 
In this PhD thesis, some of the biological effects of phytoestrogens, in particular of
lignans and the selection and characterization of buckwheat seeds and sprouts as
potential rich food sources of polyphenol and pytoestrgens are reported. The effects
in vitro of lignans on proliferation of human colon cancer cells lines (HT29 and
HCT8) showed that lignans inhibit cellular proliferation and induce arrest of cell
cycle in the G1-phase on both cellular lines. In order to study the mechanism of
action we observed the behaviour of cyclin D1 and p-21 proteins. The results showed
that cyclin D1 decreased expression while p-21 protein level resulted increased in
cells treated. Further we measured the intracellular ROS (reactive oxygen species)
level in cells treated. The analysis showed a reduced concentration of ROS especially
after 24 h compared to 48 h. In addition procedure for growth and characterization of
buckwheat sprouts and seeds, as preliminary step for a future setting up of a proofproject
for formulation of functional food rich in biologically active components like
phytoestrogens was studied. Hence hydroponic culture of Buckwheat sprouts was
produced and after evaluated the yields of harvest we analyzed the amount of total
phenolic contents both in sprouts and in seeds. Tartary buckwheat sprouts and seeds
show higher content of phenolic contents than Common buckwheat. The research
produced promising results which open horizons on the possibility to produce
innovative food that provide health benefit using, for the first time, powder of
Tartary buckwheat sprouts.

In questa tesi di Dottorato sono stati analizzati alcuni degli effetti biologici dei
fitoestrogeni, in particolare dei lignani ed è stata effettuata la selezione e la
caratterizzazione dei germogli e dei semi di grano saraceno come fonte alimentare
potenzialmente ricca in polifenoli e fistoestrogeni. Gli effetti in vitro sulle linee
cellulari tumorali di colon (HCT8 e HT29) hanno mostrato che i lignani inibiscono la
proliferazione cellulare e inducono l’arresto nella fase G1 del ciclo cellulare in
entrambi le linee cellulari. I risultati dell’analisi dell’espressione proteica hanno
mostrato che il blocco del ciclo cellulare in G1 porta ad una diminuzione della
ciclina D1 ed a un relativo aumento della proteina P21. E’ stata inoltre valutata la
concentrazione intracellulare dei ROS (reactive oxygen species) e si è osservato che i
lignani riducono lo stress ossidativo delle cellule trattate in confronto a quelle
controllo specie nei trattamenti a 24 ore. La ricerca si è poi rivolta alla selezione di
semi di grano saraceno poi impiegati per la produzione di germogli da colture
idroponiche e dopo l’essiccamento in stufa dei germogli, è stata valutata la resa a
partire da grammi definiti di semi iniziali. E’ stato poi valutato il contenuto dei
polifenoli totali sia nei germogli essiccati sia nei semi. I germogli ed i semi di grano
saraceno Tartary hanno mostrato un più alto contenuto di polifenoli totali in
confronto al grano saraceno Common. Nel complesso questi risultati guardano
vantaggiosamente all’impiego dei germogli essiccati di grano saraceno Tartary come
materiale di partenza ricco in componenti bioattivi per lo sviluppo futuro di un
alimento funzionale avente un effetto antiossidante ed un’attività antiproliferativa
Description: 
Dottorato di ricerca in Biotecnologia degli alimenti
URI: http://hdl.handle.net/2067/2555
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