Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/2067/2528
Title: Identification of molecular markers for the characterization of hazelnut oil
Authors: Lucchetti, Sabrina
Keywords: Fingerprint;Hazelnut;Microsatellite;Marcatori molecolari;Nocciole;Microsatelliti;BIO/10
Issue Date: 29-Mar-2012
Publisher: Università degli studi della Tuscia - Viterbo
Series/Report no.: Tesi di dottorato di ricerca. 24. ciclo
Abstract: 
In this project it has been set up a simple method for molecular traceability of hazelnut oil through microsatellite markers.
With the aim to achieve the purpose, first of all an amplification/ extraction methodology has been set up on 2 pools of Tonda Gentile Romana hazelnut (TGR). The best technique it is subsequently used to analyze other four hazelnut varieties.
Amplification tests performed on DNAs, extracted through the different methodologies, permitted us to evaluate samples quality and to identify the best PCR conditions for microsatellites analysis.
Study of 9 microsatellites, performed on the best DNAs, has permitted us to define a fingerprint for each variety.
Data obtained from hazelnut varieties compared with a data bank have shown that varieties surely correspond to those declared, except for 2 pools of TGR. The study of two pools with CAC B028 microsatellite has shown that four alleles, instead two, are present in each sample. This result could indicate a non homogeneity of the two matrices.
In TGR pools four alleles instead two have been identified have been identified the study of CAC B028 microsatellite marker has shown that each pool ha four alleles, instead of two, were identified with the CAC B028 marker indicating a possible non homogeneity of the two matrices.
Molecular approach, set up on hazelnut matrix, has shown to be effective for the study of hazelnut oil matrix too, prepared with the two hazelnut pools of TGR. Molecular analysis of oil matrix, in fact, confirm data obtained from hazelnut matrix, include the anomalous result about CAC B028 marker.
To evaluate the homogeneity of one of the TGR pool, analysis on individual hazelnut have been performed, instead on pool, as before. The results show that, for each marker, the global allele number identified in all samples is always more than two expected.
This suggest that the matrix isn’t homogeneous and none individual nut belong to the TGR cultivar.

In questo progetto è stato messo a punto un metodo per la tracciabilità molecolare dell’olio di nocciola attraverso l’uso dei microsatelliti.
Per tale scopo innanzitutto sono state messe a punto le tecniche di estrazione/amplificazione su 2 pool di nocciole di Tonda Gentile Romana (TGR). La migliore tecnica è stata poi utilizzata per l’analisi di altre quattro varietà di nocciole.
I test di amplificazione effettuati sui DNA, estratti attraverso le diverse procedure, hanno permesso di valutare la qualità dei campioni e di individuare le miglior condizioni di PCR per l’analisi dei microsatelliti.
Lo studio dei dei 9 microsatelliti effettuato sui migliori DNA ha permesso di definire un fingerprint per ciascuna varietà.
Il confronto dei fingerprint con una banca dati suggerisce che le varietà possano corrispondere a quelle dichiarate, ad eccezione dei 2 pool di TGR. Nei pool di TGR infatti, Lo studio dei due pool con il marker CAC B028, ha messo in evidenza quattro forme alleliche, anziché due, in ogni campione facendo presupporre una disomogeneità di ciascuna delle due matrici.
L’approccio molecolare messo a punto sulla matrice nocciola ha mostrato di essere efficace anche nello studio della matrice olio di nocciola, preparato a partire dai due pool di nocciole TGR, tanto da confermare i dati ottenuti da nocciola compresi quelli relativi al marker CAC B028.
Per valutare l’omogeneità di del pool TGR1, sono state eseguite delle analisi su singole nocciole, anziché su pool, come fatto precedentemente. I risultati hanno evidenziato che, per ciascun marker, i campioni nel loro insieme mostrano più dei due alleli attesi.
I risultati suggeriscono che la matrice TGR1 non è omogenea e nessuna delle singole nocciole analizzate appartiene alla cultivar TGR.
III
Description: 
Dottorato di ricerca in Biotecnologie degli alimenti
URI: http://hdl.handle.net/2067/2528
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