Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/2067/2494
Title: Strategies of biological control of bacterial pathogens of kiwifruit
Other Titles: Strategie di controllo biologico dei batteri fitopatogeni dell'actinidia
Authors: Rossetti, Antonio
Keywords: Kiwifruit;Bacterial diseases;Psedomonas spp.;Biological control;Natural antagonists;Natural extracts;Actinidia;Malattie batteriche;Controllo biologico;AGR/12
Issue Date: 2-Feb-2011
Publisher: Università degli studi della Tuscia - Viterbo
Series/Report no.: Tesi di dottorato di ricerca. 23. ciclo
Abstract: 
The importance of kiwifruit cultivation is increasing all over the world and Italy plays a key role being one of its larger producer. Bacterial diseases are the most dangerous pathogens of kiwifruit, in particular bacterial canker caused by Pseudomonas syringae pv. actinidiae.
Control through antibiotics and heavy metals points out environmental and safety issues, stimulating the search for alternative disease control measures. Aim of this Thesis was to investigate natural extracts and natural antagonists able to control kiwifruit bacterial diseases.
Some natural extracts showed antimicrobial activity, in particular garlic, pomegranate and lavender extracts were effective in the control of bacterial pathogens of kiwifruit as well as a biocontrol agent, strain hr63 belonging to Pseudomonas fluorescens species, which was able to control bacterial kiwifruit pathogens both, in in vitro and in vivo tests.

La coltivazione dell’actinidia sta acquisendo sempre maggiore importanza nel mondo, e l’Italia è tra i primi paesi produttori di kiwi. Recentemente gravi danni sono stati registrati su actinidia a causa di tre differenti malattie batteriche, in particolare il cancro batterico causato dal batterio Pseudomonas syringae pv. actinidiae.
Il controllo attraverso l’utilizzo di antibiotici e metalli pesanti pone dei problemi di tipo ambientale, stimolando la ricerca di misure di controllo alternative. Lo scopo di questo lavoro era quello di investigare sostanze naturali e antagonisti naturali per il controllo biologico delle batteriosi dell’actinidia.
Alcuni estratti naturali mostravano capacità di controllare le malattie batteriche dell’actinidia, in particolare gli estratti di aglio, melograno e lavanda, così come un antagonista naturale appartenente alla specie Pseudomonas fluorescens (isolato hr63) che riusciva a controllare gli agenti di queste temibili malattie sia in vitro che in vivo.
Description: 
Dottorato di ricerca in Protezione delle piante
URI: http://hdl.handle.net/2067/2494
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