Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/2067/2382
Title: Optoelectronic for agro-environmental sustainability: from in field soil preparation to pre-and post-harvest applications
Other Titles: L'optoelettronica per la sostenibilità agro-ambientale: dalla preparazione del suolo in campo alle applicazioni di pre e post raccolta
Authors: Antonucci, Francesca
Keywords: Precision agricolture;Agro-environmental production parameters;Optoelectronic;Agricoltura di precisione;Parametri di produzione agro-ambientale;Optoelettronica;ING-INF/06
Issue Date: 18-May-2012
Publisher: Università degli studi della Tuscia - Viterbo
Series/Report no.: Tesi di dottorato di ricerca. 24. ciclo
Abstract: 
In the developed countries, the environment is mainly used as agricultural land. Nowadays,
the increasing use of precision farming practices led to review the information on the agroenvironmental
production parameters along all the agricultural chain. In this Ph.D. research three
parameters have been monitored: soil water content, crop nutritional status and fruit quality. The
aim was to evaluate potential applications of rapid and non-destructive optoelectronic techniques to
reduce environmental impact in in-field soil preparation, pre- and post-harvest phases. Regarding
the in-field soil preparation the scope was to investigate the suitability of active infrared
thermography and thermometry, combined with multivariate statistical analysis, for a rapid
laboratory and in-field detection of soil water content. Concerning the pre-harvest two case studies
were conducted. The first proposed the use of visible-near infrared portable spectrophotometer to
evaluate citrus crop nutritional status through foliar analysis. The second evaluated the possibility
and the accuracy of the same system, in comparison with conventional analyses, in estimating
tomato leaf nitrogen concentration. In the post-harvest case study was developed a non-destructive
estimation of citrus fruit internal quality parameters using the mentioned portable
spectrophotometer. This Ph.D. activity could provide the basis for future applications such as
monitoring and stabilising crop nutritional levels, assessing rapidly soil water content and fruit
internal quality and reducing environmental impact. These case studies were finally published in
international peer-reviewed journals with impact factors.

Nei paesi sviluppati, l’ambiente è principalmente utilizzato come terreno agricolo. Ad oggi,
l’aumento delle pratiche di agricoltura di precisione ha portato a riesaminare le informazioni
riguardanti i parametri di produzione agro-ambientale in tutte le fasi della catena agricola. In questo
dottorato di ricerca, tre di questi parametri sono stati monitorati: il contenuto d’acqua del suolo, lo
stato nutrizionale delle colture e la qualità dei frutti. L’obiettivo era quello di valutare le potenziali
applicazioni delle rapide e non distruttive tecniche optoelettroniche per ridurre l’impatto ambientale
nelle fasi di preparazione del terreno direttamente in campo ed in quelle di pre- e post-raccolta.
Riguardo alla fase di preparazione del suolo, lo scopo era quello di valutare l’idoneità della
termografia e della termometria attiva ad infrarossi, combinata con l’analisi statistica multivariata,
per una rapida individuazione del contenuto idrico del suolo sia in laboratorio che in campo. Nella
fase di pre-raccolta due casi di studio sono stati condotti. Il primo ha proposto l’utilizzo di uno
spettrofotometro portatile del visibile e vicino infrarosso per valutare lo stato nutrizionale di colture
di agrumi attraverso l’analisi fogliare. Il secondo ha valutato la possibilità e l’accuratezza dello
stesso sistema, a paragone con le tecniche convenzionali, nello stimare la concentrazione fogliare di
azoto in piante di pomodoro. Nel caso di studio della fase di post-raccolta è stato sviluppato un
sistema non distruttivo per stimare dei parametri di qualità interna di agrumi usando il già
menzionato spettrofotometro portatile. Questa attività di Ph.D. potrebbe fornire le basi per future
applicazioni come il monitoraggio e la stabilizzazione dei livelli nutrizionali delle colture, la rapida
valutazione del contenuto d’acqua del suolo e della qualità interna dei frutti e la riduzione
dell’impatto ambientale. In fine, questi casi di studio sono stati pubblicati su riviste internazionali
peer-reviewed con impact factor.
Description: 
Dottorato di ricerca in Scienze ambientali
URI: http://hdl.handle.net/2067/2382
Appears in Collections:Archivio delle tesi di dottorato di ricerca

Files in This Item:
File Description SizeFormat
fantonucci_tesid.pdf3.21 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record

Page view(s)

1
Last Week
0
Last month
1
checked on Nov 24, 2020

Download(s)

9
checked on Nov 24, 2020

Google ScholarTM

Check


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.