Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: http://hdl.handle.net/2067/2174
Titolo: Fruit quality of Italian pomegranate (Punica granatum L.) autochthonous varieties
Autori: Cristofori, Valerio
Caruso, Donatella
Latini, Gabriele
Dell'Agli, Mario
Cammilli, Corrado
Rugini, Eddo
Bignami, Cristina
Muleo, Rosario
Parole chiave: Punica granatum L.;Organoleptic traits;Phenols ;Ellagic acid ; Punicalagin
Data pubblicazione: 2011
Editore: Springer
Fonte: Cristofori, V. et al. 2011. Fruit quality of Italian pomegranate (Punica granatum L.) autochthonous varieties . "European Food Research and Technology" 232 (3): 397-403
Abstract: 
Pomegranate is getting an increasing attention for its health-promoting effects. Collection and characterization of plants of local sources has been performed, and five accessions have been propagated and cultivated in a collection field for extra situ investigations. Accessions differ for pomological traits and chemical composition. Three of them, MG1, MG2, and MG3, belong to typology with low-medium acidity and high sugar content, while the other two, Tordimonte A and B, belong to typology with high acidity. In the juice and in the peels’ extract of Tordimonte A accession a high level of punicalin has been found through chromatographic determinations, while the presence of punicalagin was found in the juice of accession MG1. The accessions MG1, MG2, and MG3 seem particularly suitable for direct commercialization of fruits due to the fruit traits and quality (sweet varieties), while Tordimonte A and B could be valuable for juice processing (sour varieties).
Acknowledgments: 
L'articolo è disponibile sul sito dell'editore http://www.springerlink.com
URI: http://hdl.handle.net/2067/2174
ISSN: 1438-2377
DOI: 10.1007/s00217-010-1390-8
È visualizzato nelle collezioni:DIPROV - Archivio della produzione scientifica

File in questo documento:
File Descrizione DimensioniFormato
EurFoodResTechnol_232_397.pdf70.18 kBAdobe PDFVisualizza/apri
Visualizza tutti i metadati del documento

SCOPUSTM
Citations 5

35
Last Week
0
Last month
0
controllato il 18-set-2023

Page view(s)

205
Last Week
0
Last month
3
controllato il 24-lug-2024

Download(s)

210
controllato il 24-lug-2024

Google ScholarTM

Check

Altmetric


Tutti i documenti nella community "Unitus Open Access" sono pubblicati ad accesso aperto.
Tutti i documenti nella community Prodotti della Ricerca" sono ad accesso riservato salvo diversa indicazione per alcuni documenti specifici