Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/2067/1020
Title: Cinetica di lisi di Oenococcus oeni in vino modello di lisozima libero ed immobilizzato
Other Titles: Lysis Kinetics of Oenococcus oeni in Model Wine by Free and Immobilized Lysozyme
Authors: Straniero, Raffaello
Keywords: Oenococcus oeni;Lysozyme immobilization;Magnetic beads;Macroporous acrylic polymer;Polyethylene glycol;Immobilizzazione del lisozima;Sfere magnetiche;Polimeri acrilici;Polietilen glicole;AGR/15
Issue Date: 16-Feb-2010
Publisher: Università degli studi della Tuscia - Viterbo
Series/Report no.: Tesi di dottorato di ricerca. 22. ciclo
Abstract: 
Questa tesi di dottorato ha riguardato l’attività del lisozima in forma libera ed immobilizzata in vino modello arricchito con un microrganismo bersaglio (Oenococcus oeni). Il lisozima da albume d’uovo di gallina è stato immobilizzato, senza cross-linker, su sfere magnetiche non porose e su polimeri acrilici macroporosi usando
glicole polietilenico come agente legante omobifunzionale con lunghezze di catena variabile. L’attività antimicrobica dell’enzima libero e immobilizzato è stata determinata sulla base di un metodo spettrofotometrico opportunamente modificato. Infine, è stato condotto uno studio sulla stabilità operativa del biocatalizzatore immobilizzato.

This PhD thesis dealt with lysozyme activity in free and immobilized form in model wine enriched with a target microrganism (Oenococcus oeni). Lysozyme from hen egg white was immobilized, without cross-linker, on non- porous magnetic beads and on macroporous acrylic polymer using polyethylene glycol of various chain length
as homobifunctional cross-linking agent. The antimicrobial activity of free and immobilized enzyme was determined by spectrophotometric method partially modified. Finally, a study about operational stability of immobilized biocatalysts was carried out.
Description: 
Dottorato di ricerca in Biotecnologia degli alimenti
URI: http://hdl.handle.net/2067/1020
Rights: If not otherwise stated, this document is distributed by the Tuscia University Open Archive under a Creative Commons 2.0 Attribution - Noncommercial - Noderivs License (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0/)
Appears in Collections:Archivio delle tesi di dottorato di ricerca

Files in This Item:
File Description SizeFormat
rstraniero_tesid.pdf1.25 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record

Page view(s)

1
Last Week
0
Last month
1
checked on Nov 29, 2020

Download(s)

36
checked on Nov 29, 2020

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons