Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/2067/1009
Title: Influenza del trattamento postraccolta con etilene sulla disidratazione e macerazione su uve di Aleatico
Other Titles: Influence of postharvest ethylene treatment dehydration and maceration of Aleatico grapes
Authors: Lodola, Luigi
Keywords: Trattamento postraccolta;Etilene;Disidratazione;Enzimi di parete;Postharvest treatments;Ethylene;Dehydration;Cell wall enzymes;AGR/15
Issue Date: 16-Feb-2010
Publisher: Università degli studi della Tuscia - Viterbo
Series/Report no.: Tesi di dottorato di ricerca. 22. ciclo
Abstract: 
L'obiettivo di questo lavoro sperimentale è stato quello di valutare l'effetto dell’etilene sulla perdita di peso di
uva di Aleatico durante la disidratazione e la macerazione delle uve.
L’attività della pectinmetilesterasi, poligalatturonasi e α-galattosidasi (altre glicosidasi sono state misurate ma
non vengono riportate) era significativamente aumentata dal trattamento con etilene fatto prima del trattamento di
disidratazione. Parallelamente si assisteva ad una più elevata perdita di acqua (5-6%) nei campioni trattati precedentemente con etilene. L’etilene ha un effetto negativo sulla attività enzimatica durante la macerazione.

The objective of this experimental work has been to evaluate the effect of ethylene on weight loss of Aleatico grape during dehydration and during grape maceration.
Pectinmethylesterase, polygalacturonase, α-galactosidase increased significantly their activities soon after the ethylene treatment. In parallel, the increase of weight loss was measured and at the end of dehydration period,
ethylene-treated berries lost approximately 5-6% more water than untreated samples. VOCs increased at the end of dehydration period in both samples above all in untreated one. Ethylene had negative effect on enzyme activities during maceration.
Description: 
Dottorato di ricerca in Biotecnologia degli alimenti
URI: http://hdl.handle.net/2067/1009
Rights: If not otherwise stated, this document is distributed by the Tuscia University Open Archive under a Creative Commons 2.0 Attribution - Noncommercial - Noderivs License (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0/)
Appears in Collections:Archivio delle tesi di dottorato di ricerca

Files in This Item:
File Description SizeFormat
llodola_tesid.pdf696.4 kBAdobe PDFView/Open
Show full item record

Page view(s)

1
Last Week
1
Last month
0
checked on Oct 26, 2020

Download(s)

7
checked on Oct 26, 2020

Google ScholarTM

Check


This item is licensed under a Creative Commons License Creative Commons