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Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/2067/3071

Title: Chitosan based nanocomposites for enzyme immobilization: characterization and application study in wine-like medium
Other Titles: Nanocompositi a base di chitosano per immobilizzazione enzimatica: caratterizzazione e studio di applicazione in vino modello
Authors: Zappino, Matteo
Tutor: Esti, Marco
Keywords: Chitosan film
Chitosan/clay nanocomposite
Bromelain
Enzyme immobilization
Model wine
Film di chitosano
Nanocompositi chitosano/argilla
Bromelina
Immobilizzazione enzimatica
Vino modello
AGR/15
Issue Date: 4-Jun-2015
Publisher: Università degli studi della Tuscia - Viterbo
Series/Report no.: Tesi di dottorato di ricerca. 27. ciclo
Abstract: This PhD thesis research project was aimed to obtain proper biopolymer nanocomposite films as carriers for enzyme immobilization to be applied in winemaking process. In order to achieve this purpose, chitosan was selected as suitable polymeric matrix and nanoclays as inorganic fillers. Films of several compositions were produced by solvent casting technique, adding glycerol as plasticizer. Membrane morphology, microstructure, thermal and mechanical properties were investigated. The enzyme l
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Questo progetto di dottorato ha riguardato lo sviluppo di carriers enzimatici, biopolimerici nanocompositi, per applicazioni in campo enologico. I film a base chitosano, di diversa origine (microbica e animale) e peso molecolare (basso, medio e alto), sono stati ottenuti mediante solvent casting, variando il contenuto di glicerolo e aggiungendo cinque diverse nanoargille, ulrasonicate e non: i) una montmorillonite non modificata; ii) una montmorillonite non modificata certificata per il con
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Description: Dottorato di ricerca in Biotecnologie degli alimenti
URI: http://hdl.handle.net/2067/3071
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