DSpace Unitus DSpace

Unitus DSpace >
Tesi di Dottorato di Ricerca >
Archivio delle tesi di dottorato di ricerca >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/2067/2870

Title: Influence of short-term postharvest ozone treatments in nitrogen or air atmosphere on the metabolic response of white wine grapes
Other Titles: Influenza di brevi trattamenti con ozono in atmosfera di azoto o aria sulla risposta metabolica di uve a bacca bianca in post-raccolta
Authors: Carbone, Katya
Tutor: Mencarelli, Fabio
Keywords: Ozone
Wine grape
Quality
Antiradical capacity
Principal component analysis
Ozono
Uva enologica
Qualità
Capacità antiradicalica
Analisi delle componenti principali
Issue Date: 4-Jun-2015
Publisher: Università degli studi della Tuscia - Viterbo
Series/Report no.: Tesi di dottorato di ricerca. 27. ciclo
Abstract: This PhD thesis aimed to clarify the effects due to different ozone postharvest treatments on quality traits and accumulation of phenolic healthy compounds in white wine grapes, belonging to Grechetto cv. The thesis also aimed to investigate whether and how the ozone treatments could affect the flavor profile of the grapes. Finally, it aimed to apply one of the most used chemometric tools, the principal component analysis (PCA), to gain insights into variations in the nutritional profiles
...more

Lo scopo principale di questa tesi di dottorato è stato quello di chiarire l'effetto esercitato dall’ozono durante il post-raccolta di uve enologiche appartenenti alla cultivar Grechetto sulle caratteristiche fisiologiche e nutraceutiche delle bacche. La tesi ha avuto anche l'obiettivo di indagare se e come i trattamenti di ozono potessero influenzare il profilo aromatico delle uve. Infine, si è applicato uno degli strumenti più utilizzati in chemiometria, l’analisi delle componenti princi
...more
Description: Dottorato di ricerca in Biotecnologie degli alimenti
URI: http://hdl.handle.net/2067/2870
Appears in Collections:Archivio delle tesi di dottorato di ricerca

Files in This Item:

File Description SizeFormat
kcarbone_tesid.pdf4.2 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item

This item is licensed under a Creative Commons License
Creative Commons

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! Unitus DSpace  © 2005 Università degli Studi della Tuscia - Feedback