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Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/2067/2849

Title: Metabolic and structural effects of dehydration and ozone postharvest treatments on wine grape
Other Titles: Effetti metabolici e strutturali del trattamento con ozono e della disidratazione su uve da vino
Authors: De Sanctis, Federica
Tutor: Mencarelli, Fabio
Keywords: Ozone
Wine grape
Cell wall
Phenolics
Ozono
Uve da vino
Parete cellulare
Polifenoli
AGR/15
Issue Date: 30-May-2014
Publisher: Università degli studi della Tuscia - Viterbo
Series/Report no.: Tesi di dottorato di ricerca. 26. ciclo
Abstract: This PhD thesis is aimed to study metabolic, biochemical and structural changes on white wine grape, red wine grape and raisins using ozone post-harvest treatments without addiction of sulfites. In wine production, sulfur dioxide is currently used for its positive effects on wine stabilization but it’s even known its negative effects on grape and human health(Bush, 1986). Ozone was approved in 2001 by FDA ( Food and Drug Administration) as GRAS (generally recognized as safe) for food sanitatio
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Lo scopo principale di questa tesi di dottorato è stato quello di studiare i cambiamenti metabolici, biochimici e strutturali di uve da vino bianche, rosse e disidratate, causati dall’utilizzo di ozono come trattamento post raccolta, senza addizioni di solfiti. Nei processi di vinificazione l’anidrite solforosa è correntemente utilizzata per i suoi effetti positivi sulla stabilizzazione del vino ma nel contempo sono anche conosciuti i suoi effetti negativi sull’uva e sulla salute umana (Bush, 1
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Description: Dottorato di ricerca in Biotecnologie degli alimenti
URI: http://hdl.handle.net/2067/2849
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