DSpace Unitus DSpace

Unitus DSpace >
Tesi di Dottorato di Ricerca >
Archivio delle tesi di dottorato di ricerca >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/2067/2816

Title: Functional characterization of the parthenocarpic fruit mutation in tomato (Solanum lycopersicum L.)
Other Titles: Caratterizzazione funzionale della mutazione parthenocarpic fruit in pomodoro (Solanum lycopersicum L.)
Authors: Ruiu, Fabrizio
Tutor: Mazzucato, Andrea
Keywords: Solanum lycopersicum L.
Fruit set
Parthenocarpy
Parthenocarpic fruit
Transcriptomic analysis
Allegagione
Partenocarpia
Analisi del trascrittoma
AGR/07
Issue Date: 11-Jun-2013
Publisher: Università degli studi della Tuscia - Viterbo
Series/Report no.: Tesi di dottorato di ricerca. 25. ciclo
Abstract: Parthenocarpy is the production of seedless fruits in the absence of pollination and/or fertilization. This process has been extensively studied in tomato (Solanum lycopersicum L.) because it offers a method to overcome unfavourable environmental conditions that reduce pollen production, anther dehiscence and, as a consequence, fruit set. Among the different sources of genetic parthenocarpy described in tomato, the parthenocarpic fruit (pat) mutation, object of the thesis, is of particular
...more

La partenocarpia può essere definita come la produzione di frutti senza seme in assenza di impollinazione e/o fecondazione. Questo processo è stato studiato in maniera estensiva in pomodoro (Solanum lycopersicum L.) poiché rappresenta un metodo per superare le avverse condizioni ambientali responsabili di una ridotta produzione di polline, deiscenza delle antere e di conseguenza dell’allegagione. Tra le diverse fonti di partenocarpia genetica descritte in pomodoro, la mutazione parthenocar
...more
Description: Dottorato di ricerca in Biotecnologie vegetali
URI: http://hdl.handle.net/2067/2816
Appears in Collections:Archivio delle tesi di dottorato di ricerca

Files in This Item:

File Description SizeFormat
fruiu_tesid.pdf15.2 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! Unitus DSpace  © 2005 Università degli Studi della Tuscia - Feedback