DSpace Unitus DSpace

Unitus DSpace >
Tesi di Dottorato di Ricerca >
Archivio delle tesi di dottorato di ricerca >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/2067/2752

Title: Tecniche analitiche non distruttive e metodiche chemometriche applicate alla valutazione qualitativa di nocciola e castagna
Other Titles: Non destructive techniques and chemometric analyses to evaluate hazelnut and chestnut quality
Authors: Moscetti, Roberto
Tutor: Cecchini, Massimo
Keywords: Nocciola
Castagna
Spettroscopia Vis/NIR
Valutazione qualitativa
Hazelnut
Chestnut
Vis/NIR Spectroscopy
Quality evaluation
AGR/09
Issue Date: 4-Apr-2013
Publisher: Università degli studi della Tuscia - Viterbo
Series/Report no.: Tesi di dottorato di ricerca. 25. ciclo
Abstract: La ricerca è stata finalizzata allo studio delle caratteristiche qualitative di frutti di nocciolo (Corylus avellana L.) e di castagno (Castanea sativa Miller) ed allo sviluppo di funzioni discriminanti in grado di operare una distinzione dei frutti stessi per classi di qualità. Le metodiche analitiche impiegate hanno riguardato l’uso della spettroscopia Vis/NIR (Visible/Near Infrared), quale tecnologia non distruttiva potenzialmente impiegabile nella selezione on-line. I dati sono stati s
...more

The purpose of the research was to study the quality characteristics of hazelnut (Corylus avellana L.) and chestnut (Castanea sativa Miller) fruit, and the development of a discriminant function able to distinguish fruits by quality classes. The feasibility of a rapid, on-line detection system was evaluated. Measurements were performed using a spectrophotometer for Vis/NIR (Visible/Near Infrared) spectra assays. Data were subjected to chemometric computations. An iterative Linear Discrimin
...more
Description: Dottorato di ricerca in Meccanica agraria
URI: http://hdl.handle.net/2067/2752
Appears in Collections:Archivio delle tesi di dottorato di ricerca

Files in This Item:

File Description SizeFormat
rmoscetti_tesid.pdf3.23 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! Unitus DSpace  © 2005 Università degli Studi della Tuscia - Feedback