DSpace Unitus DSpace

Unitus DSpace >
Tesi di Dottorato di Ricerca >
Archivio delle tesi di dottorato di ricerca >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/2067/2566

Title: Second generation bioethanol production from orange peel waste
Other Titles: Produzione di bioetanolo di seconda generazione da pastazzo di arance
Authors: Santi, Guglielmo
Tutor: Crognale, Silvia
Keywords: Bioethanol
Orange peel waste
Steam explosion
Enzymatic hydrolysis
Fermentation
Bioetanolo
Pastazzo di arance
Idrolisi enzimatica
Fermentazione
BIO/19
Issue Date: 29-Mar-2012
Publisher: Università degli studi della Tuscia - Viterbo
Series/Report no.: Tesi di dottorato di ricerca 24. ciclo
Abstract: The present PhD thesis was aimed at assessing the feasibility of second generation bioethanol production from a few food-processing lignocellulosic residues. To this purpose, three residues (orange peel waste, olive pomace and grape pomace) were chemically characterized and orange peel waste (OPW) appeared to be the most promising matrix, the total fermentable sugars amounting up to about 48% of the dry matter. A novel lab-scale direct steam injection apparatus was used to perform an acid-cata
...more

Questa tesi di dottorato ha l’obiettivo di verificare la fattibilità della produzione di bioetanolo di seconda generazione da scarti lignocellulosici di processamento degli alimenti. A tale scopo sono stati caratterizzati tre residui (pastazzo di arance, sansa di olive e vinacce) e il pastazzo è risultato essere la matrice più promettente, con un quantitativo di zuccheri fermentabili pari a circa il 48% del peso secco. Un pretrattamento di steam explosion del pastazzo è stato effettuato a dive
...more
Description: Dottorato di ricerca in Biotecnologia degli alimenti
URI: http://hdl.handle.net/2067/2566
Appears in Collections:Archivio delle tesi di dottorato di ricerca

Files in This Item:

File Description SizeFormat
gsanti_tesid.pdf1.81 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! Unitus DSpace  © 2005 Università degli Studi della Tuscia - Feedback