Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/2067/2537
Title: La sostenibiltà della filiera agroalimentare . Un modello per l'efficienza dell'organizzazione distributiva su scala locale
Other Titles: Food chain sustainability. Construction and application of a model for an efficient organization of food distribution at the local scale
Authors: Cicatiello, Clara
Keywords: Sostenibilità;Filiera agroalimentare;Modello gerarchico;Indicatori quantitativi;Sustainability;Food chain;Hierarchical model;Quantitative indicators;AGR/01
Issue Date: 14-May-2012
Publisher: Università degli studi della Tuscia - Viterbo
Series/Report no.: Tesi di dottorato in economia e territorio 24. ciclo
Abstract: 
La ricerca si inserisce nel dibattito sulla sostenibilità dei sistemi agroalimentari e sulle
politiche in grado di supportarli in un’ottica di sviluppo locale. Il lavoro si pone un
duplice obiettivo. Da un lato, la costruzione di un modello per la valutazione del livello
di sostenibilità delle filiere agroalimentari, fondato teoricamente e applicabile
empiricamente. Dall’altro, la proposizione di uno strumento in grado di guidare la
definizione delle politiche utilizzando come metro di giudizio il livello di sostenibilità.
Per fare ciò, ci si è dapprima concentrati sulla concettualizzazione della sostenibilità
delle filiere nelle sue tre dimensioni – ambiente, società ed economia. Una volta
affrontata la scelta del sistema territoriale all’interno del quale inscrivere l’analisi, si è
quindi strutturato un modello gerarchico che, partendo dai concetti oggetto di misura,
conduce all’individuazione delle dimensioni, delle variabili e degli indicatori da
valutare.
Di questo modello la tesi propone una prima applicazione empirica che, tramite il
calcolo di indici, aggregati poi in coefficienti di sostenibilità, mira a confrontare tre
diverse forme di filiera all’interno della provincia di Viterbo: la grande distribuzione, la
vendita al dettaglio e la filiera corta.
I risultati ottenuti funzionano da input per un modello di programmazione matematica,
volto a individuare la combinazione di filiere che massimizza il livello di sostenibilità
globale del sistema agroalimentare locale. Il risultato, sintetizzato nella cosiddetta “carta
delle politiche”, è uno strumento in grado di guidare la scelta del decisore locale fra le
alternative individuate dal modello, potenzialmente utilizzabile come supporto per
l’impostazione delle strategie locali in materia.

This Phd thesis is about food systems’ sustainability and the policies to support them in
a local development perspective. The objective is twofold. On the one hand, the aim is
to build up a model for the assessment of food chains sustainability, which is based on
the theory and empirically applicable. On the other hand, we want to develop a tool for
the definition of policies in food matters based on the level of sustainability of food
chains.
To do that, the first part of the research focuses on the conceptualization of the three
dimensions of food supply chain sustainability - environment, society and economy.
Then, the choice of the territorial system in which the analysis should be inscribed is
discussed. On these basis, we build up a hierarchical model that, starting from the
concepts, leads to the identification of dimensions, variables and sustainability
indicators to be assessed.
The research proposes a first empirical application of this model. Indicators are
calculated and aggregated into coefficients that measure the sustainability level of three
different types of food chains within the province of Viterbo: large scale retail, small
stores and the short chain.
These results are used as an input to a mathematical programming model, in order to
identify the combination of food chains which is able to maximize the overall level of
sustainability of the local food system. The outputs are summarized in a visual
representation with the aim to give local decision-makers a easier tool for selecting the
better solution among the alternatives offered by the model. This tool might be very
useful to support the setting of local strategies in food chain matters.
Description: 
Dottorato di ricerca in Economia e territorio
URI: http://hdl.handle.net/2067/2537
Appears in Collections:Archivio delle tesi di dottorato di ricerca

Files in This Item:
File Description SizeFormat
ccicatiello_tesid.pdf5.6 MBAdobe PDFView/Open
Show full item record

Page view(s)

318
Last Week
5
Last month
9
checked on Apr 20, 2024

Download(s)

7,397
checked on Apr 20, 2024

Google ScholarTM

Check


All documents in the "Unitus Open Access" community are published as open access.
All documents in the community "Prodotti della Ricerca" are restricted access unless otherwise indicated for specific documents