DSpace Unitus DSpace

Unitus DSpace >
Tesi di Dottorato di Ricerca >
Archivio delle tesi di dottorato di ricerca >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/2067/2416

Title: Valutazione dei principali fattori di rischio e proposte di intervento per la sicurezza dei lavoratori nei frantoi oleari
Other Titles: Assessment of the main risk factors and proposal for action to ensure the workers’safety in olive mills
Authors: Dionigi, Marco
Tutor: Porceddu, Pier Riccardo
Keywords: Frantoi oleari
Sicurezza dei lavoratori
Rumore
Microclima
Olive mills
Workers' safety
Noise
Microclimate
AGR/09
Issue Date: 20-Dec-2010
Publisher: Università degli studi della Tuscia - Viterbo
Series/Report no.: Tesi di dottorato di ricerca. 23. ciclo
Abstract: In Italia vi è una produzione di circa 3,4 x 109 kg di olive che vengono raccolte principalmente nel periodo che va da novembre a dicembre. Durante il periodo della raccolta vi sono circa 4.660 frantoi che producono olio, suddivisi tra aziende industriali e piccole realtà artigianali a conduzione familiare. Le limitate possibilità di queste ultime, il lavoro stagionale e la presenza di lavoratori extracomunitari hanno indotto ad investigare sulla sicurezza del lavoro. Sono stati presi in c
...more

In Italy the olives are harvested from November to December. The production is about 3.4 x 109 kg. During the harvest period there are approximately 4.660 olive mills, divided between industrial and family – owned business. The limited possibilities of the latter, the seasonal work and the presence of foreign workers led to investigate the safety at work. Nine olive mills of the Umbria region were taken into account, where measurements of noise, microclimate were made and other risk factors
...more
Description: Dottorato di ricerca in Meccanica agraria
URI: http://hdl.handle.net/2067/2416
Appears in Collections:Archivio delle tesi di dottorato di ricerca

Files in This Item:

File Description SizeFormat
mdionigi_tesid.pdf24.71 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! Unitus DSpace  © 2005 Università degli Studi della Tuscia - Feedback