DSpace Unitus DSpace

Unitus DSpace >
Tesi di Dottorato di Ricerca >
Archivio delle tesi di dottorato di ricerca >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/2067/2387

Title: Applicazione di uno spettrofotometro NIR – AOTF per la determinazione della migliore epoca di raccolta dell’uva da vino Sangiovese
Other Titles: Determination of the best harvest period of Sangiovese wine grape by application of a NIR – AOTF spectrophotometer
Authors: Barnaba, Federico Emanuele
Tutor: Mencarelli, Fabio
Keywords: Spettroscopia NIR
Sangiovese
Maturazione
NIR spectrometry
Ripening
AGR/15
Issue Date: 29-Mar-2012
Publisher: Università degli studi della Tuscia - Viterbo
Series/Report no.: Tesi di dottorato di ricerca. 24. ciclo;
Abstract: Uno spettrofotometro NIR AOTF è stato utilizzato nelle stagioni 2009, 2010 e 2011 per monitorare la maturazione dell’uva da vino Sangiovese. Le acquisizioni spettrali sono state condotte nella regione del campo elettromagnetico compresa tra 1100 nm e 2300 nm. Due differenti misure sono state effettuate su ogni acino intero campionato acquisendo gli spettri in riflettenza diffusa. Modelli di predizione basati sulla tecnica di statistica multivariata dei quadrati minimi parziali sono stati el
...more

A Luminar 5030 Miniature Hand-held NIR (Near Infrared) Analyzer spectrophotometer based on AOTF (acousto optically tunable filter) has been tested during 2009, 2010 and 2011 seasons on different vineyards to monitor the ripening of Sangiovese (Vitis vinifera L.) wine grape variety. Detection was conducted in the 1100 - 2300 nm electromagnetic range. Two different measurements were performed on each sampled whole berry, using the diffuse reflectance method of detection. Predicting models for the
...more
Description: Dottorato di ricerca in Biotecnologia degli alimenti
URI: http://hdl.handle.net/2067/2387
Appears in Collections:Archivio delle tesi di dottorato di ricerca

Files in This Item:

File Description SizeFormat
febarnaba_tesid.pdf2.12 MBAdobe PDFView/Open


This item is protected by original copyright

Recommend this item

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! Unitus DSpace  © 2005 Università degli Studi della Tuscia - Feedback