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Title: Recupero di antiossidanti naturali dai sottoprodotti di trasformazione dell’industria agroalimentare: noccioli di oliva (Olea europaea L.) gusci e perisperma di nocciole (Corylus avellana L.)
Other Titles: Extraction of natural antioxidants from by-products of hazelnut and destoned olive oil processing
Authors: Baccelloni, Simone
Tutor: Contini, Marina
Keywords: Antiossidanti
Sottoprodotti
Nocciola
Oliva
Hazelnut and olive oil by-products
Phenolic extracts
Natural antioxidants
Antioxidant activity
AGR/15
Issue Date: 16-Dec-2008
Publisher: Università degli studi della Tuscia - Viterbo
Series/Report no.: Tesi di dottorato di ricerca. 21. ciclo
Abstract: In questo lavoro di dottorato è stata verificata la possibilità di impiegare i residui di lavorazione della nocciola (gusci e perisperma) e di denocciolatura delle olive (endocarpo e mandorla) quali materie prime per l’ottenimento di nuovi antiossidanti fenolici naturali. La prima fase dello studio ha riguardato la messa a punto di una procedura di estrazione per macerazione a freddo in presenza di diversi solventi. Sono state valutate le rese di estrazione e, sugli estratti grezzi ottenuti, son
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This doctorate study concerns the possibility of using the by-products of hazelnut processing (shell and perisperm) and olive destoning (endocarp and seed) as raw materials for obtaining new natural phenolic antioxidants. The first phase of the study concerned the optimisation of cold extraction in different solvents, by evaluating: extraction yields, total phenols and tannins of the extracts, antiradical and antiperoxyl activity (DPPH and AAPH test); UV spectra. Among the by-products tested, th
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Description: Dottorato di ricerca in Biotecnologie degli alimenti
URI: http://hdl.handle.net/2067/1048
Rights: If not otherwise stated, this document is distributed by the Tuscia University Open Archive under a Creative Commons 2.0 Attribution - Noncommercial - Noderivs License (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.0/)
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